Computer-leesbare teksten en het DSO

Het huidige Ruimtelijkeplannen is kaartgericht. Het is alleen mogelijk de gehele plantekst te openen of vanuit de kaart de bijbehorende tekst te openen.

In het DSO will men, terecht, de plantekst een veel prominentere rol gaan geven zodat je bijvoorbeeld ook van tekst naar kaart kan gaan. Met andere woorden: je selecteert een bepaald artikel en je ziet meteen het bijbehorend werkingsgebied van dat artikel.
Maar het DSO will nog meer: computer-leesbare teksten daar draait het in het DSO om. De plantekst moeten zodanig worden opgesteld dat computers deze snappen en bepaalde handelingen kunnen worden geautomatiseerd.

Wat veel gemeenten niet weten is dat je met de huidige ROstandaarden al veel meer kan dan ruimtelijkeplannen laat zien. Ruimtelijkeplannen is als het ware een zwart-wit televisie terwijl je kabel al een signaal in HD-kwaliteit en in kleur doorgeeft.

Tercera heeft op basis van de mogelijkheden van de ROstandaarden een viewer ontwikkeld waarmee je niet alleen van kaart naar tekst kan gaan, maar ook van tekst naar kaart.

Dit is met name handig voor Omgevingsplannen en Omgevingsvisies die momenteel in het kader van de Crisis- en Herstelwet worden opgesteld. O.a. het Omgevingsplan van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt via deze viewer getoond.

Meer weten over deze viewer? Vraag een vrijblijvende demo aan via www.tercera.nl/contact.

En computer-leesbare teksten dan? Bedrijven als Google en IMB bouwen aan een semantisch web, waar de vragen van ons steeds nauwkeuriger worden beantwoord. Zeker met het uitstel van de invoering van de Omgevingswet wordt de kans groot dat het zelflerende gedrag en web 3.0 voorspellende antwoorden kunnen geven gebaseerd op de plannen van de overheid. Ons advies aan de informatie-architecten van Rijkswaterstaat is dan ook: richt je op een goede basis en laat de rest over aan het bedrijfsleven.