Planvergelijker: ook voor controle van verwerking van gerechtelijke uitspraken

De Planvergelijker van Tercera is gebouwd om twee versies van een ruimtelijke plan met elkaar te kunnen vergelijken. Dat leek vooral van nut te zijn bij de controle van uitbestede werkzaamheden en bij het informeren van gemeenteraden en burgers. Bij het oplossen van een probleem van de gemeente Roerdalen bleek nóg een interessante toepassingsmogelijkheid.

Tegen het bestemmingsplan “Kernen Roerdalen” was beroep bij de Raad van State ingesteld. De uitspraak van de Raad betekende dat het plan moest worden aangepast. De gemeente Roerdalen deed dat vervolgens, maar wilde zeker weten dat de aanpassingen goed waren verwerkt. Tecera Planvergelijker bleek daarbij een bijzonder handig hulpmiddel.

Het gml-bestand van het vastgestelde plan uit de Tercera Plannenbank en het gml-bestand met de gerechtelijke uitspraak werden met behulp van de Planvergelijker met elkaar te vergeleken. De pdf-rapportage die de Planvergelijker samenstelt, bevat een gelaagde kaart waaruit blijkt welke objecten nieuw, verdwenen of gehandhaafd zijn. Door de juiste lagen te selecteren bleek dat de gemeente haar werk goed had verricht.